Att tänka på inför nyår

Att tänka på inför nyår

Nyår närmar sig. Endast ett par dagar kvar. Man hör redan fyrverkeriernas dunder och brak. Man ser redan himlen tändas upp i olika färger. Glädje och skoj för vissa. Rena mardrömmen för andra. Våra hundar, katter och många andra djur mår riktigt dåligt under nyår. Vissa får även PTSD efter nyår pga fyrverkerierna. 

Det finns vissa saker vi kan göra inför nyår och på nyårsafton för att underlätta för våra pälsklingar. Utöver att ljudträna hunden kan vi göra en rad olika saker för att förebygga att nyårsafton blir för besvärligt och att dem i panik springer bort. Jag tar även nedan upp vad man ska göra om olyckan skulle vara framme och hunden springer iväg i panik och rädsla. 

Det finns preparat som kan hjälpa och bidra till lugn och trygghet i hunden. Ex Adaptil som innehåller lugnande feromoner som visat sig öka hundens känsla av trygghet. Det kan mildra rädslan och stressen som orsakas av höga ljud, som åska, smällare och fyrverkerier. 

För hundar som har extrem ljudrädsla kan det behövas receptbelagd medicin som kan ges i samråd med veterinären. 

Aktivera hunden så gott du kan dagen innan och även samma dag. En hund som har fått använda kropp & knopp är nöjd och lagom trött och slappnar lättare av. 

Tänk på att inte trötta ut hunden helt för en övertrött hund kan istället blir överkänslig. Precis så som en hund med överskottsenergi kan reagera mer än önskad på allt omkring. 

Undvik att gå ut när det smäller som värst. Gå sista rundan så tidigt det går och ha försäkerhetskull dubbla koppel, ifall hunden skulle lyckas ta sig ur ena i panik. Ha även på hunden ett täcke, ifall den skulle lyckas ta sig loss helt och springa iväg. Det kan vara väldigt kallt och täcket kan då komma till stor nytta om ni inte hittar hunden över natten.

Förbered med en mysig bädd i badrum, garderob eller ett rum utan fönster om möjligt. Om det inte går kan ni dra för gardiner, sätta på samtliga lampor och spela en film där man skjuter en del. Se till att börja spela filmen i god tid så alla i familjen kommer till ro och hinner slappna av i god tid. 

Bjud på något extra gott för hunden att äta på.

Se till att ditt mobilnr står på hundens koppel, att hundens chip är registrerad på dig och alla uppgifter stämmer. Skulle hunden komma bort är det då enkelt för dem som hittar den att kontakta dig. 

Man skulle även kunna ha ett GPS på hunden om man är orolig. Då kan man se var hunden är och enklare leta reda på hunden. 

Önska er alla ett lugnt och harmoniskt nyårsfirande.