Frälst i frivillig hantering och fear free
Något som jag har blivit helt frälst i är frivillig och fear free hantering. Det man gör under en frivillig hantering är att man ger hunden möjligheten att ha kontroll och påverka situationen. Hunden får tillgång till valmöjligheter, alltså att välja att fortsätta, avbryta, sakta ner osv. Och slutligen att man kopplar händelsen till positiva känslor och upplevelser. Ett exempel kan vara något så enkelt som kloklippning.
En hund kan tycka att kloklippning är obehagligt på grund av en rad olika saker så som att den säkert har fått klon klippt nära pulpan ett par gånger eller fått tassen fasthållen i samband med kloklippningen. Kloklippningen kan då förvandlas till en besvärlig del av vardagen med hund där både hund och hundägare ogillar när det är klipp dags. Många väljer även att låta någon annan klippa klorna för att själv slippa obehaget.
Jag själv har haft detta besvär med med Elli där vi har kämpat vid varje kloklippnings tillfälle. Varje gång klotången eller filen har åkt fram har Elli gått iväg och lagt sig på vår säng, som är hennes trygga plats. Och vi har gått och hämtat henne för att sen stå och kämpa med klorna.
Tills vi introducerades till frivillig hantering och fear free. Herre gud, vad kloklippning har blivit enklare. Jag önskar någon hade lärt mig det här när vi hämtade hem Elli som valp så vi från dag ett hade fått jobba på detta sätt istället för att behöva jobba med att reparera och återskapa till en trevlig upplevelse. Hade vi haft rätt verktyg från start hade vi inte heller behövt jobba lika länge för att bygga upp en positiv känsla kring kloklippning då hon inte hade fått uppleva obehag i samband med kloklippningen alls…
Steg för steg
Hur gör vi da? Jo vi låter hunden avgöra i vilken takt vi ska träna idag på frivillig hanteringen. Hundens dagsform avgör om och hur många klor som blir klippta. Ja tro det eller ej men ett pass där inga klor blir klippta är mer värd än om man klipper alla klor med tvång. Så här går det till:
Jag dukar fram med godis och klotången och bjuder in hunden till träning.
1. I början belönar jag bara för att hunden sitter nära klotången. Ett träningspass ska vara kort.
2. Efter ett tag får tången agera nostarget. Det innebär att hunden får dutta nosen mot den och får då belöning.
3. Nästa steg är tasstarget. Hunden får själv lägga en tass på klotången och får belöning.
4. Därefter håller jag klotången i ena handen medan hunden får lägga sin tass i min andra hand.
5. Nästa steg blir att när hundens tass är i min hand får jag nudda hennes tass med klotången. Skulle hunden rycka tassen och backa så pausar jag och vi fortsätter när hunden själv ger mig tassen igen.
6. Steget efter är att jag håller tassen lite ordentligt så jag får grepp om klon och nuddar med klotången.
7. Bästa steget: klippa en väldig väldig väldig tunn bit av klon. Hellre för lite än för mycket.
Det som gör att detta funkar är att hunden hela tiden styr i vilken takt vi går fram, om hon behöver paus eller om hon helt enkelt vill avbryta för dagen. Man kanske får träna 2 min, två gånger om dagen på ett steg innan man kan ta nästa steg. Man behöver vara lyhörd på hundens signaler så det går fram i hundens takt. Hunden ska alltid ha möjlighet att gå iväg till en trygg plats, vilket ska belönas eftersom vi vill förstärka hundens trygga plats där, känsla av kontroll och valmöjlighet.
Klo klippning är bara ett exempel för vad man kan göra med denna metod. Allt som hunden tycker är obehagligt inför hantering går att träna om genom denna metod. Veterinär besök, att få öron- och ögondroppar, att få sprutor/vaccination, att få tänderna undersökta, få rengöra sår osv.
Detta funkar så länge hunden har:
1.Kontroll och möjlighet att påverka
2.Tillgång till valmöjligheter så som att sakta ner, ta paus, avsluta.
3.Får skapa positiva känslor och upplevelser till händelsen.
Det finns även veterinär klinik och Zoo som jobbar med djuren utifrån fear free och frivillig hantering.
Intresserad av mer info kring detta? Och vill ha hjälp att komma igång med frivillig hantering med din hund? Kontakta mig gärna.